Type: Gjemmested i Hagen. Hage stue, hage, terrasse.
Sted: Våland, Stavanger kommune.
Areal: ca 110 kvm
Status: Under arbeid

Gjemmested i hagen:

Familien ønsket seg et sted hvor de kan trekke seg tilbake og nyte roen. Men de ønsket seg samtidig et sted hvor familie og venner kan samles. Et sted for hygge, god mat og gode samtaler.

Tanken er at hage stuen skal kunne benyttes året rundt. Den er derfor plassert på en måte som gjør den lett tilgjengelig fra huset. Stuen er liten og vil derfor være lett å varme opp i løpet av vinteren.

Plassering:

Tomten rundt den store villaen er ikke så stor, og familien ønsket å spare så mye som mulig av hagen mot sør vest. Hage stuen er derfor planlagt i nær tilknytning til huset. Den er plassert helt i nabo grensen mot øst. Denne delen av tomten har ikke vært benyttet som hage. Området var beplantet med plen i en smal stripe mellom huset og naboen. En solid terrasse i betong binder sammen villaen og hage stuen. Fra terrassen går det trapper ned til det nedre hage nivået. Her er det laget et nytt sol dekk. På denne tre plattingen er det plass til sol senger og parasoll på fine sommer dager. Det er gode solforhold i hagen, og en vidstrakt utsikt mot øst.

Alle vi og bare jeg:

Vi lever i en tid da de fleste har nok av alt. Boligene våre, som før hadde mange små rom, åpnes opp til store all rom. Her kan mange aktiviteter skje samtidig, og her lever vi ”online”. Med stadig høyere krav til funksjonalitet både for familien og enkelt individet er det viktig å sørge for rom hvor vi kan trekke oss tilbake. Vi trenger steder hvor vi kan finne ro og ensomhet. Vi trenger gjemmesteder.

Hage stuen er et slikt gjemmested, der man kan trekke seg tilbake fra den hektiske hverdagen for å lade opp batteriene. Stuen er liten nok til å være alene i, men likevel stor nok for et langt bord dekket til fest.

Den sted bygde benken under vinduet er dyp nok til å krype opp i. Men den fungerer like godt som sitteplass til spisebordet.

Materialer:

Veggene i hage stuen kles med bjørke finer. Den sted bygde benken er utført i samme materiale. Dette gir en lun atmosfære og stuen fremstår som et umalt lerret. Et lerret som skal fylles med tekstiler og kjære minner. Det råe betong gulvet fra terrassen fortsetter inn i hage stuen.

Små vinduer rammer inn vegetasjonen utenfor og trekker hagen inn i stuen.

Dette er drømmen om det bitte lille huset i hagen. Huset med en behagelig benk, et mykt teppe, og noe varmt i koppen. Et perfekt sted for å gjøre ingenting…