Type: Patio Hus i Sirevåg. Enebolig
Sted: Sirevåg, Hå kommune
Areal: 176 kvm
Status: fullført

Tomten ligger på et høydedrag i Sirevåg i Hå kommune, med spektakulær panorama-utsikt mot havet i nord og vest. Befaring og vindanalyser avdekket konstante vinder fra nord/ nordvest.

Utsikten og vindretningen var de dominerende faktorer i utformingen av prosjektet. 

Vi ønsket å bevare muligheten for å åpne opp rommene mot utsikten, men sol- og vindforholdene gjorde det vanskelig å planlegge utendørsområder mot den flotte utsikten. Ideen om å skape et atrium midt i huset, som et utendørsområde som forholder seg til øvrige rom i huset, begynte å ta form. Vår overbevisning var at man fra et slikt atrium vil kunne nyte utsikten gjennom huset, samtidig som en er skjermet fra vinden fra nord og nordvest. Samtidig vil solen falle inn fra sør. Atriet bringer naturlig lys til alle rom i første etasje, og utvider grensene til omkringliggende rom slik at disse oppleves som større enn de er.

Med disse ledetrådene startet arbeidet med romprogrammet. Stue, kjøkken og spiseområde ble plassert mot nord og nordvest i en åpen løsning som omslutter atriet i midten. Atriet forsyner arealene med sol og direkte lys. Hovedinngang mot vest fører til en åpen entre som gjør det mulig å umiddelbart oppleve huset og dets ulike soner. Fra entreen går trappen opp til andre etasje. Trappen henger fra taket. På østsiden av boligen ligger bi-inngangen med direkte adkomst fra carport til teknisk område og kjøkken, samt til gjestetoalett og studio mot sør. Alle rommene henger sammen, fysisk eller visuelt, gjennom atriet. I andre etasje er den mer private delen av huset.

Fra trappen kommer man opp i en stue/ lekeområde, og vi fortsetter til to mindre soverom. Til slutt kommer vi til foreldresoverom og hoved badet. Alle rom i andre etasje vender mot nord/nordvest og har flott utsikt. Volumet i andre etasje skjermer for vind på takterrasse som ligger sørvendt. Utgang til takterrasse skjer fra stuen/lekerom.

Hovedmaterialer på huset er betong, tre og glass.

Utvendige bærende vegger består av kjerneisolert betong, og innvendige vegger er rå betong. Veggen mot sør i andre etasje er kledd med royalimpregnert kledning, og samme kledning introduseres inne ved at den bretter seg rundt hjørnet ved atrium. Gulv, tak og trapp er utført i eik. Blandingen av harde og myke overflater balanseres godt mot de store glassflatene i atriet. Trappen, som nærmest henger fra taket, binder sammen eikeoverflaten i gulv og tak. Huset uttrykker komfort, åpenhet/ utsikt og privatliv. Energibehovet er lavt fordi solen slipper inn gjennom atriet og varmer opp rommene. De kjerneisolerte ytterveggene holder godt på varmen og beskytter huset mot stort varmetap som følge av vindforholdene.