Type:Tilbygg og fasadeendring i Sirevåg. Tilbygg, fasadeendring, hage og garasje. Renovering.
Sted: Sirevåg, Hå kommune
Areal: ca 85 kvm
Status: Under arbeid

Tilbygg og fasadeendring i Sirevåg:

Boligen er fra midten av 80-tallet med saltak, stort takutstikk og karnapp. Beboerne ønsket å se på muligheter for modernisering. De ønsket ny garasje, og var åpne for å gjøre grep med planløsningen for å få en mer praktisk bolig med god utnyttelse. Familiens første innfall var å endre takformen fra saltak til flatt tak.

Prisspørsmål:

Det ble vurdert som uforholdsmessig dyrt å omforme boligen til en tidstypisk enebolig med flatt tak. Løsningen ble i stedet fasadeendring, samt et tilbygg med ny hovedinngang.

Tomten:

Tomten er svært stor med ubegrensede hagemuligheter og gode solforhold. Nord for huset er tomten avgrenset av en flott glattskurt fjellskråning. Vi ønsket å ta med oss dette elementet inn i boligen ved å åpne boligen mer mot nord.

Planløsning:

Med bare mindre endringer i planløsningen fremstår boligen som lysere og mer praktisk. Hovedgrepet ble å flytte inngangspartiet fra nordsiden til sørsiden av huset. Eksisterende kjøkken ble omorganisert. Et soverom i tilknytning til det gamle kjøkkenet ble fjernet for å lage et åpent allrom med spiseplassen i direkte forlengelse av kjøkkenet. Trappen til loft og kjeller ble beholdt.

Andre etasje inneholder soveromsavdelingen, samt bad/ vaskerom og loftstue/ lekerom. For å få et ekstra soverom ble det laget en ark på fasaden mot nord. Familien ønsket å flytte vaskerommet opp slik at det ble en enklere logistikk med hensyn til klesvasken.

Fasader:

Den nye fasaden er et skall som er lagt utenpå den gamle fasaden. Dette skallet flukter med de eksisterende takutstikkene, og skaper en mellomsone mellom inne og ute. Her kan en oppholde seg under tak og være skjermet for innsyn. Skallet består av vertikale spiler. Spileveggen åpnes for å slippe inn lys, og henger sammen med romløsningen inne. Fra disse åpningene faller det ut små terrasser og trappeavsatser. For å gjøre fasadene renere ble eksisterende karnapp fjernet.

Det nye inngangspartiet er lagt som en arm som binder boligen sammen med den nye garasjen. Fra garasjen er det direkte adkomst til en mellomgang som leder videre inn i hovedentreen. Et imøtekommende inngangsparti med god garderobeplass og mye dagslys.